Waarom wij zo serieus zijn over sales

Blog, woensdag 22 mei 2019

Als je met mij, Frits Willem Bakker, of met iemand anders van Prospec­to­ry gecon­nect bent op LinkedIn, dan heb je de afgelopen tijd vast onze nieuwe web­site of slo­gan Seri­ous about Sales’ voor­bij zien komen. Dit alles is niet toe­val­lig ontstaan: het is het resul­taat van een pro­ces waarin we op zoek zijn gegaan waarom we ons bij Prospec­to­ry zo graag met sales’ bezig houden. 

De reputatie van sales?
Laten we maar met de deur in huis vallen: Sales is een vakgebied met niet zo'n sterke reputatie. Vraag een gemiddelde medewerker van een bedrijf maar eens wat ie van de salesafdeling vindt: het cliché luidt dat salesmensen opportunistische mooipraters zijn, grote ego's die doen alsof ze over magische krachten beschikken die tot gouden bergen leiden. Maar als de resultaten vervolgens tegenvallen, dan ligt het volgens Sales nooit aan henzelf, maar altijd aan het product, de propositie, de marketing of eigenlijk gewoon aan de hele organisatie.

Het is precies deze perceptie van opportunisme en onverantwoordelijkheid waar we bij Prospectory mee willen afrekenen. Wij zien Sales namelijk als de essentie van gezond ondernemerschap en groei. Om Sales weer het aanzien terug te geven dat het verdient, willen we bij onze klanten een cultuurverandering bewerkstelligen. Sales mag in onze ogen veel verantwoordelijker en oprechter worden bedreven om tot duurzaam succes te leiden.

Maak Sales van iedereen
We krijgen die cultuurverandering voor elkaar door Sales in de eerste plaats 'van iedereen' te maken. Het is niet meer alleen de salesafdeling die een product of dienst mag verkopen. We leren bijvoorbeeld developers of dienstverleners zelf hun dienst te verkopen. Zij weten veel beter dan wie ook wat hun dienst wel en niet kan, dan wie dan ook. En zo ontstaat er weer begrip voor het belang van Sales.

Respect voor klanten
Daarnaast zijn we er heilig van overtuigd dat een ander belangrijk ingrediënt 'klantrespect' is. We mogen stoppen om klanten te zien als een wandelende zak geld, maar echt klanten oprecht verder helpen. Zo ontstaat er vanzelf een lange termijn relatie met klanten, en dan is Sales nog onmogelijk als 'fout' te bestempelen.

Kortom, exit de 'foute salesman', enter onze serieuze benadering van sales. Dat zie je terug in de vormgeving van ons logo en onze website: we hebben ons visueel laten inspireren door Bauhaus en 'meten is weten': duidelijke kaders, eenvoud in uitvoering, heldere lijnen en een meetbaar grid benadrukken onze transparantie en serieusheid. Net zoals Bauhaus serieus was over kunst en architectuur, nemen wij sales serieus.

Onze aanpak
Dit zie je dus terug in onze aanpak. We helpen organisaties om 'Sales van iedereen te maken' en op een oprechte, verantwoordelijke en gestructureerde manier te organiseren, in plaats van te vertrouwen op de spreekwoordelijke magische saleskrachten. Dat vertaalt zich in hoe we de dingen doen:

1) Meedenken met marketing en propositie-ontwikkeling in plaats van er met de verwijtende vinger naar te wijzen.
2) Met behulp van slimme data-analyse kansrijke prospects definiëren en warm maken in plaats van 'een beetje rondbellen in je netwerk'.
3) Je klanten echt leren kennen en oprecht luisteren naar hun wensen in plaats van enkel je product te pushen.
4) Ook de rest van het (niet Sales) team laten ervaren wat het betekent om je te verplaatsen in een klant. Zo verankeren we Sales in de hele organisatie.

Uiteindelijk willen we bij Prospectory onze klanten helpen om het beste uit hun klantrelaties te halen. Op de lange termijn in plaats van korte termijn. Op een oprechte manier in plaats van opportunistisch. Op basis van draagvlak in plaats van ego. En daar doen we niet lacherig over.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

keyboard-arrow-right
Sales zonder te pushen!
keyboard-arrow-left
Van scaling down naar scaling up

Laat ons contact opnemen

Hartelijk dank voor uw aanvraag; we nemen z.s.m. contact met u op.