3 bezielende mensen om jou in 2019 te inspireren

Blog, dinsdag 8 januari 2019

Na een jaar met fan­tastis­che nieuwe klanten, nieuwe pro­jecten bij vertrouwde klanten en alle hec­tiek die komt kijken bij een scale up, blik ik terug op mijn echte inspiratiebronnen.

Dan komen in mijn hoofd de volgende drie personen absoluut naar boven. Dat zijn in willekeurige volgorde:

 1. Maggie Doyne www.blinknow.org : besloot, hoewel ze in Amerika is geboren en getogen, haar zachte Amerikaanse bed achter zich te laten, maar meer nog het vooruitzicht op het studeren aan de universiteit en een mooie baan, om een gemeenschap te beginnen voor de allerarmsten in een afgelegen gebied in Nepal. Ze raakt je ziel en niet alleen door weeskinderen van eten te voorzien, maar:
  • Door haar toewijding om dat wat ze met haar blote handen aan het opbouwen was ook af te ronden, door te zorgen dat de school, het centrum voor vrouwen en het weeshuis, volledig operationeel zijn en door nooit een extra uitdaging uit de weg te gaan. Ze is een autodidact, heeft geen universitaire opleiding genoten, heeft geen liefdadigheidswerk als achtergrond en zette door om uiteindelijk internationale aandacht te krijgen.
  • Door haarzelf opnieuw uit te vinden van een backpacker, een vreemdeling in Nepal, tot een plaatselijke bewoner die zich aanleerde om met minimale middelen rond te komen en tegen alle verwachtingen in een team van plaatselijke bewoners aan te sturen, ongeacht de verschillende culturele achtergronden, taalbarrière en het gebrek aan lokaal onderwijs. Ik kan me geen steilere klim omhoog bedenken die elke dag zoveel creativiteit en positiviteit van iemand vergt.
 2. Iris Hond www.musicforshelter.com : is een Nederlandse vrouw die als leerlinge van 14 misbruikt werd door haar gastouder toen ze naar de muziekschool ging. Ze ontvluchtte de woning, was te bang om het aan haar ouders te vertellen en sliep ’s nachts samen met de daklozen van Den Haag op straat. Vier jaar lang sloop ze ’s ochtends vroeg de muziekschool binnen waar ze uiteindelijk summa cum laude afstudeerde. Ze is nu een gerenommeerd internationaal pianiste en werkte onder andere met Leonard Cohen samen. Ze inspireert niet alleen door haar uitzonderlijke muzikale talent maar ook door:
  • Discipline in meters maken met pianospelen, maar ook door niet te bezwijken, maar haar trauma om te zetten in een positieve boodschap en die ten gehore te brengen aan de wereld via het delen van haar muziek en haar boodschap om nooit op te geven.
  • Iets terug te doen voor anderen omdat ze het voor elkaar krijgt om niet alleen ‘beroemd te zijn’ maar ook de harten van daklozen en ongeneeslijk zieken te vervullen en in haar drukke concertagenda tijd vrij te maken om telkens weer via haar stichting voor hen te spelen.
 3. Alex Honnold www.honnoldfoundation.org : tartte als jonge klimmer de dood en heeft datgene overwonnen dat wordt gezien als de ultieme uitdaging: het zonder touwen klimmen van El Capitan in Yosemite National Park (VS). Zijn prestatie is op film vastgelegd. Hoewel niet geschikt voor hoogte vrezers, is de bekroonde thriller echt iets dat je moet hebben gezien. Alex schittert in:
  • Onverschrokkenheid omdat hij wordt geconfronteerd met een wereld waarin mensen hem vertellen dat het onmogelijk is, nog niet eerder vertoond en de kans op dood vallen groot is. Zelfs zijn beste vrienden twijfelden eraan om hem te gaan filmen.
  • Voorbereiding jarenlang: verschillende klimoefeningen vooraf met touw om elke stap te onthouden, het breken van zijn voet hierbij, stoppen met sociale media om zich te focussen, een eerste poging die hij afbreekt omdat hij letterlijk ‘een stap mist’ waardoor hij ‘uit zijn flow’ raakt.

Dit zijn oneindig veel eigenschappen die niet op een business school kunnen worden geleerd maar alleen in het echte leven. Business schools zijn prachtige plekken om vaardigheden te leren. Maar vaardigheden kunnen tegenwoordig worden gedownload. Ondernemerschap vindt zijn oorsprong op straat, is de ultieme persoonlijkheidstest, test je diepste overlevingsdrang en gedijt door je elke dag opnieuw voor uitdagingen te stellen. Ik wens iedereen een geweldig 2019 toe. Laat je inspireren. Test jezelf. Jaag je droom na.

Auteur: Frits Willem Bakker

keyboard-arrow-right
Helping buyers buy
keyboard-arrow-left
5 Leiderschapslessen van Flop

Laat ons contact opnemen

Hartelijk dank voor uw aanvraag; we nemen z.s.m. contact met u op.