De Waarde van het antwoord Waarom?

Blog, maandag 17 oktober 2016

Er is een groot ver­schil tussen bedri­jven en de mate waarin ze suc­ces hebben. Datzelfde geldt ook voor per­so­n­en. Een van de opmerke­lijke ver­schillen is dat suc­cesvolle bedri­jven en per­so­n­en een glashelder antwo­ord weten te geven op de vraag waarom ze doen wat ze doen.

In september 2009 gaf Simon Sinek tijdens een Ted-talk aan waarom het zo belangrijk is om een antwoord te geven op de vraag: "Waarom doe ik wat ik doe?" door zijn theorie over de "Golden Circle". Zijn filmpje op Ted.org is inmiddels meer dan 28 miljoen keer bekeken.

Het idee is eigenlijk vrij eenvoudig. Succesvolle mensen en bedrijven doen wat ze doen vanuit een "passie", "missie" of een "hoger doel". Dit weten ze over te brengen door het antwoord te geven op de vraag "Waarom doe ik wat ik doe?" Dit antwoord is NOOIT: "om winst te maken" of "omdat ik een hypotheek heb". Het antwoord op de waarom-vraag geeft een inkijk in de diepste drijfveren van het bedrijf of van de persoon.

Het diepere geloof achter dit waarom inspireert klanten die dit geloof ook delen. Het geeft een onderscheidend vermogen dat verder gaat dan: "Wij zijn heel goed."

Tegenwoordig maken bedrijven of personen echt het verschil als ze kunnen aangeven welke waarde ze toevoegen bij hun klant. Deze waarde propositie volgt uit het antwoord op de waarom-vraag en vertelt hoe ze doen wat ze doen. Hoe dit waarde toevoegt en hoe het aansluit op de behoefte van de klant.

De buitenste laag van de Golden Circle, het antwoord op de Wat-vraag beschrijft de feitelijke dienst of het product.

Terug naar de waarom-vraag. Die kun je jezelf op heel veel verschillende manieren stellen:

  • Waarom kom ik mijn bed uit en ga ik naar mijn werk? Wat brengt mijn werk mij dat ik dit doe EN wat brengt mijn werk anderen dat ik dit doe? Zou ik nog steeds doen wat ik doe als ik morgen de hoofdprijs win in een loterij? Waarom wel of waarom juist niet?
  • Waarom is mijn dienst of product relevant voor mijn klanten? Waarom deze groep klanten? Waarom geen andere groep klanten? Waarom ben ik nu relevant of waarom niet nu maar wel over 3 maanden?

De antwoorden die je krijgt op je eigen waarom-vragen kunnen heel confronterend zijn maar tegelijkertijd ook veel inzicht geven. Ze helpen je om richting te geven aan je leven en om een keuze te maken tussen "go with the flow" en leven en werken vanuit een diepe drive en passie.

Ik zal proberen om mijzelf als voorbeeld te geven met mijn waarom:

Ik ben in 2012 voor mezelf begonnen als onafhankelijk trainer/coach omdat ik om me heen zag dat er binnen bedrijven zo veel potentie in mensen onaangeroerd blijft.

Ik ben ervan overtuigd dat ik mensen kan helpen om op "peak performance" te komen door hen te helpen zelf te ontdekken wat hun talenten zijn, hun competenties en waar hun diepste krachten zitten.

Dit doe ik door middel van onder andere coaching, training en on-the-job begeleiding. Met een enorme passie voor mensen en onuitputbaar vertrouwen dat iedereen uniek en onvervangbaar is en dat juist in die uniciteit hun kracht en talenten schuilgaan.

Ik help mensen om het beste uit zichzelf te halen.

Wil jij ook je eigen waarom-vraag beantwoorden en kom je er niet uit? Ik denk graag met je mee.

Alexander Hilberts

keyboard-arrow-right
C’est le ton qui fait la musique
keyboard-arrow-left
Aanpassen of failliet gaan

Laat ons contact opnemen

Hartelijk dank voor uw aanvraag; we nemen z.s.m. contact met u op.