Donald Trump, zijn succes: Drie sales lessen

Blog, maandag 21 december 2015

Née, ik ben geen aan­hang­er van Trump. En née, ik wil geen poli­tiek debat in een blog­je. Zek­er niet zo vlak voor de kerst. Maar zijn suc­ces trieert wel.

Drie redenen waarom hij het zo goed doet, met de sales bril op:

1.Transparantie – hij is helder in ‘wat hij doet’ en ‘wat hij brengt’. Hoe banaal zijn statements kunnen overkomen, hij legt het uit in simpele taal. De meeste ‘kopers’ zijn daar in deze tijd dringend naar op zoek. Sterker nog, leg je dat goed uit, dan hoef je niet zoveel te ‘verkopen’. Dagelijks spreek ik zakelijke dienstverleners (notarissen, advocaten, consultants) die nog steeds varen op hun ooit goede naam als organisatie (‘wij zijn van XYZ en dus zijn wij goed’) en daarmee denken klanten te paaien. Die tijd is voorbij. Klanten willen ook geen ongespecificeerde rekeningen waarop zij moeten terugkomen. Bloedirritant en het wekt wantrouwen. En ook dan gaat de gemiddelde dienstverlener pochen met zijn naam en faam. Doe dat niet. Leg gewoon uit wat je doet en waar het toe bijdraagt. In simpele, niet technische, taal.

2.Uitdagen wat ‘is’ - hij daagt alles en iedereen uit. Ook hier tot in het extreme. Los van ‘wie gelijk heeft’, zet hij wel de boel in beweging. Want ‘kopers’ vinden verfrissend dat hij niet politiek correct is. Niet probeert stemmen of een baantje te winnen wat alleen maar eigenbelang dient. Sterker nog: wat aanspreekt, is dat hij alles lijkt te doen om niet stemmen te winnen! Hij doet aan ‘reverse selling’! Hoe vaak durft u verder te kijken dat uw baan? Durft u uit te spreken wat u echt vindt? Ambities te zetten die verder gaan dan logisch? Uw go-to-market aanpak radicaal om te gooien? Nee te zeggen tegen proposities of klanten die u alleen maar benadelen cq geld kosten?

3.Ondernemerschap – hij is het levende bewijs van een dappere ondernemer. Met alle controverse van zijn uitspraken verzet van concurrenten, media aanvallen (die net zo ongenuanceerd zijn als hij zelf overigens), zet hij gewoon door. Wijkt niet af van zijn aanpak, houdt zijn geloof. Het is een grondbeginsel van succesvol ondernemerschap. Hij raakt daarmee een steeds grotere doelgroep. En veroordeel nu niet de amerikaanse stemmer, want die is heus niet minder slim dan de gemiddelde Wilders, Le Pen of Putin stemmer over een gebied zo groot als ‘Amsterdam naar Moskou’. Terug naar u: hoe vaak zet u een idee door? Brengt u een innovatie succesvol naar de markt? Weet u het overleggen te vertalen naar actie en uitvoering?

keyboard-arrow-right
Vijf vragen die jouw prospect zichzelf stelt
keyboard-arrow-left
C’est le ton qui fait la musique

Laat ons contact opnemen

Hartelijk dank voor uw aanvraag; we nemen z.s.m. contact met u op.