LinkedIn is geen Facebook, Tinder, Instagram of Funda

Blog, donderdag 5 oktober 2017

Wat is er toch aan de hand op LinkedIn de laat­ste tijd? Ik zie oproepen om zo veel mogelijk met elka­ar te linken, ook al ken je elka­ar niet. Ik zie Only a genius can solve this”-achtige Face­book posts. Iedereen wint blijk­baar een award voor van alles en nog wat. Vakantiekiek­jes komen voor­bij, of een gave avond in de Zig­go Dome”, en som­mige mensen denken blijk­baar dat je je huis op LinkedIn moet verkopen.

Laat ik vooropstellen dat ik geen LinkedIn trainer of social selling expert ben. Wel ben ik gebruiker van het eerste uur en gebruik een N=1 benadering en gezond boerenverstand als ik met LinkedIn bezig ben.

Wat is de essentie van LinkedIn? Volgens mij is dat als volgt:

  1. Voor velen is het hun online C.V. Of je nou gevonden wilt worden voor een baan of als professional aanwezig wilt zijn om je kennis en kunde te laten zien aan klanten.
  2. Het is je online professionele identiteit. Alles wat je deelt, een duimpje geeft of zelf schrijft straalt op jou af als professional.
  3. Het is een platform om geïnspireerd te raken en te inspireren.
  4. Het is je online "Rolodex". Het is je professionele netwerk en levensader van je professionele leven.

Als ik een LinkedIN uitnodiging ontvang, stel ik mezelf altijd 3 vragen:

  1. Heb ik deze persoon wel eens in het echte leven ontmoet?
  2. Heb ik iets van waarde voor deze persoon?
  3. Heeft deze persoon iets van waarde voor mij?

Als ik nee heb op alle drie de vragen, dan accepteer ik de uitnoding niet. Als ik de persoon niet ken maar op basis van het profiel ja heb op vraag 2 en/of 3 stuur ik altijd een bericht terug:

Beste ...., bedankt voor je interesse in mijn professionele profiel. Ik ben benieuwd wat je specifiek in mijn profiel aanspreekt en waar je denkt dat we van waarde kunnen zijn voor elkaar.

In 8 van de 10 gevallen blijft het dan stil en weet ik dat we waarschijnlijk weinig aan elkaar gaan hebben. In 2 van de 10 gevallen krijg ik een antwoord, waarvan de helft ingaat op mijn vraag. Met deze mensen start ik dan een online dialoog om te verkennen waar we voor elkaar waarde kunnen toevoegen.

Wat dit me oplevert is dat mijn contacten op LinkedIn merendeels professionals zijn die waarde willen toevoegen en/of waarde willen ontvangen. Dit maakt mijn netwerk relevant voor mij.

Ook ga ik van tijd tot tijd door mijn contacten heen en stel mezelf de laatste twee vragen van hierboven. Als ik 2 keer nee heb, verbreek ik de connectie. No hard feelings, ik doe nu zakelijk gezien andere dingen dan 10 jaar geleden en jij misschien ook.

Oh ja en de reden dat ik vraag wat mensen aanspreekt in mijn "professionele profiel"? Dit is door schade en schande om hen die denken dat LinkedIn een dating site is ook op afstand te houden. Voordat ik het woordje "professionele" voor profiel had staan kreeg ik een keer als antwoord dat de dame in kwestie mijn ogen zo mooi vond. Dank daarvoor, maar mevrouw Hilberts en ik zijn erg gelukkig getrouwd ;-).

Zullen we kijken of we LinkedIn weer kunnen gebruiken om waarde aan elkaar toe te voegen op professioneel vlak? Ik hoor graag hoe jij hierover denkt.

Alexander Hilberts

keyboard-arrow-right
Wie schrijft verkoopt niets!
keyboard-arrow-left
Big data heeft geen betekenis als je je small data nog niet begrijpt

Laat ons contact opnemen

Hartelijk dank voor uw aanvraag; we nemen z.s.m. contact met u op.