Van scaling down naar scaling up

Blog, zaterdag 6 juli 2019

Toen ik begin 2019 bij Prospec­to­ry begon als man­ag­er van de Sales anal­is­ten, kwam ik van een redelijk grote organ­isatie met meer dan 500 medew­erk­ers en uit een posi­tie waar­bij ik aan ca. 30 per­so­n­en lei­d­ing gaf. Bij Prospec­to­ry is mijn team een stuk klein­er, en som­mige van mijn con­tacten en vrien­den vroe­gen zich af hoe dat bij mij zou vallen, aangezien ik gewend was om lei­d­ing te geven aan grotere groepen. 

Net als toen en zelfs nog meer nu, ben ik het niet met ze eens om drie belangrijke redenen:

  • Leiding geven aan een groot team is in feite minder uitdagend dan leiding geven aan een kleiner team.
  • Beschikken over een kleiner team beidt je een aantal mogelijkheden om daadwerkelijk het potentieel van mensen te ontwikkelen, hen in hun kracht te laten staan en zowel het team als de projecten continu te laten groeien.
  • De nieuwe manier om dingen goed te doen is door kleinere, maar geconcentreerdere stappen te zetten en stap voor stap te werken.

Deze feiten zijn makkelijk uit te leggen. In het geval van grotere teams gebeuren basiselementen als vervangingen, teamwork en het delen van kennis natuurlijker en simpeler. Maar bij kleinere teams kan men echt concentreren op de groei van mensen en de ontwikkeling naar een betekenisvollere uitkomst. Als gevolg hiervan is de ROI (= return on investment) van kleinere teams vaak veel beter te zien. Tenslotte resulteert het opbreken in stappen in meer aandacht.

Maar geldt dat alleen voor het managen van een team? Zeker niet! Enkele zeer nuttige lessen voor succesvol business development kunnen getrokken worden uit een scaling down benadering in zowel teams als taken, of je het nu gebruikt in je eigen organisatie en met je eigen medewerkers of een externe leverancier uitnodigt, die deze methode hanteert. Hierna volgen een paar redenen waarom:

  • Meer tijd om te reageren: terwijl je stapsgewijs aan projecten en cliënten werkt, komen problemen sneller en duidelijker naar boven, waardoor er genoeg tijd overblijft om te reageren.
  • Hands-on benadering: kleinere teams zullen in het algemeen individualistisch werken aan een taak en daardoor sneller mogelijkheden voor verbetering ontdekken.
  • Flexibiliteit: veranderingen zijn altijd mogelijk, doordat er geen ingewikkelde procedures gevolgd hoeven te worden, en door de beperkte groep mensen die op de hoogte gehouden dient te worden.
  • Continuïteit van de vaardigheden: de kennis die nodig is om een project of taak uit te voeren blijft binnen het team, is goed te behappen en zorgt voor continuïteit en hergebruik bij een volgend project of taak.


Kijkend naar de vele voordelen is scaling down niet iets om bang voor te zijn of te zien als een stapje terug. Integendeel, in de hedendaagse zakenwereld is scaling down juist een noodzaak, omdat het niet alleen zorgt voor groei, maar ook een voorwaarde is voor continue verbetering en ontwikkeling van mensen, projecten, relaties met klanten en business. Op de lange termijn is het een veel betere methode dan het oneindig vergroten van taken en teams om aan de vraag te voldoen; het zorgt tevens voor meer duurzaamheid en creëert - zowel intern (binnen het team) als extern (onder de klanten) - een steviger gevoel van samenwerking en cohesie, altijd met een vleugje "wordt vervolgd".

keyboard-arrow-right
Sales zonder te pushen!
keyboard-arrow-left
Refugee Talent Hub

Laat ons contact opnemen

Hartelijk dank voor uw aanvraag; we nemen z.s.m. contact met u op.