Een effectief verkoopplan schrijven, hoe doe je dat?

Het opstellen van een goed verkoop­plan draait om de klant, is beknopt en gericht op acties. Zo belandt het niet in de la, maar wordt het echt onderdeel van de bedrijfsvoering. 

Klinkt sim­pel toch? Toch lukt het de meeste organ­isaties niet om dit voor elka­ar te kri­j­gen. Wij helpen je daarom graag verder.

iris-scan-1

Wat is de definitie van een verkoopplan?

Het opstellen van een verkoopplan of salesplan heeft als doel om het verkoopbeleid vast te stellen. In een goed strategisch verkoopplan staat wat het bedrijf wil bereiken en welke middelen daarvoor ingezet moeten worden.

Wat gaan we verkopen?
Hoe gaan we dit doen?
Aan wie gaan we het verkopen?
Wat gaan we "brengen", wat lossen we op?

Wie gaat dat doen?

Deze verkoopdoelstellingen worden vertaald naar afdelingen en/of een taakverantwoordelijke. De taken om het plan te realiseren worden in tijd weggezet en met alle betrokkenen en andere afdelingen gedeeld. Zodat iedereen weet wie wat en wanneer gaat doen.

Waarom lukt het niet de verkoopdoelstellingen uit je verkoopplan te behalen?

Allereerst: je bent niet de enige! Het blijkt voor veel organisaties een uitdaging om een gestructureerd salesplan met meetbare verkoopdoelstellingen te maken. En als zo'n verkoopplan er wel is, belandt het vaak achterin een la en kijkt niemand er meer naar om. Heel frustrerend, zeker wanneer er in het schrijven daarvan veel tijd is gaan zitten. Je had je er bovendien zoveel van voorgesteld: je wilt uiteindelijk dat het iets oplevert.

Wat gaat er mis bij het schrijven van een verkoopplan?

Het salesplan is intern gericht

"Hoeveel willen WIJ groeien?", "Wie willen WIJ benaderen?, "Wat gaan WIJ verkopen?, wij, wij en nog eens wij. Draai het eens om: een salesplan hoort om de klant te gaan: "Wat is de behoefte van de klant?", "Hoeveel heeft de klant voor ons product/dienst over?", "Wat lossen we op voor de klant?", "Hoe wil de klant benaderd worden?". Deze vragen zijn veel relevanter en zorgen ervoor dat je met de juiste verkooppropositie binnenkomt.

Er is geen verkoopplan

Er zijn nog steeds organisaties waar directeuren, sales managers en accountmanagers opereren vanuit de filosofie “Ach, ik pak gewoon de telefoon, bel een paar potentiële klanten en er zit er vast wel één bij die iets wil bestellen!". Of dit inderdaad een efficiënte manier is om aan nieuwe klanten en opdrachten te komen valt ernstig te betwijfelen. Het is belangrijk te bekijken waar de kansen in de markt liggen om je op te richten. Het maken van een goed verkoopplan is een uitstekende manier om dit goed in kaart te brengen.

Het is geen actieplan en daardoor niet meetbaar (er zijn geen verkoopdoelstellingen geformuleerd)

Het komt nog steeds vaak voor dat er grote plan­nen worden geschreven, van soms wel tientallen pagina's. Zonde, want wie leest dat? En bovendien wordt vergeten om taken, acties en deadlines te vermelden, terwijl dit het belangrijkste onderdeel van het verkoopplan is. Wie doet wat, hoe en wanneer? Zonder deze onderdelen is de inhoud van zo'n salesplan nutteloos.

Hoe maak je dan wel een uitgewerkt operationeel en strategisch verkoopplan?

Houd het vooral simpel en gericht op acties. Een goed verkoopplan kan kort, dynamisch en flexibel zijn. Het hoeft geen allesomvattend plan te zijn, het is juist fijn als het onderhevig is aan omstandigheden.

Inhoud en onderdelen salesplan:

✅ In welke markt zit je?
✅ Wat zijn de belangrijkste uitdagingen binnen die markt?
✅ Welke acquisitiemiddelen kun je inzetten?
✅ Welke specifieke acties en deadlines (SMART) stel je vast?
✅ Hoe bewaak je de voortgang?

En meer niet…

Eens sparren over jouw verkoopstrategie met één van onze collega's?

Al 17 jaar ondersteunen wij organisaties met veel plezier bij het schrijven van een effectief en actiegericht verkoopplan.

Wij geloven dat sales te leren is, maar begrijpen dat sales in elke organisatie en branche net weer iets anders is. Daar bijten wij ons graag in vast en helpen je graag sterker te worden, zowel in de processen als in vaardigheden.

Graag gaan we met jou in gesprek, geheel vrijblijvend, om te bespreken of wij jou verder kunnen helpen.

Vul onderstaand contactformulier in of neem contact met ons op per telefoon of e-mail. Tot snel!

Telefoonnummer +31 (0)6 28403379

Email info@prospectory.com


Laat ons contact opnemen

Hartelijk dank voor uw aanvraag; we nemen z.s.m. contact met u op.
keyboard-arrow-left
Meten en borgen